Gyűjtőtársak honlapjai
Látogasd meg a honlapom, kattints a fenti bannerre!

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

A valószínűleg amatőr építésű rádiót erős alkudozás után 2011.11.06-án vettem a börzén. A benne lévő csövet, még a vásárlás előtt megvizsgáltam és jónak mutatkozott (Philips A241). Otthon a készüléket átnéztem és felmértem a teendőket. Oldható és forrasztott kötéseket vegyesen alkalmaztak, a huzalozást varnis cső szigetelte, ez a szigetelés az eltelt idő folyamán szinte beleégett a fa alaplapba. A visszacsatoló gombot cserélni kell mert 270 fokos osztása van, a hangoló gomb barna színe elüt a többi kezelőszerv színétől. A visszacsatoló tekercset (zöld selyem) a kereszteződésbeli helyeken alkalmazott korabeli ragasztó korrodálta, több darabban lefoszlott a tekercs testről.. A kosárfonatú tekercsben a kereszteződési pontokban  vékony üveg csövek voltak, azonban sok eltört az idő folyamán ezeket fa rudacskákkal pótoltam és az eredeti selyem szigetelésű huzallal egyező minőségű és színű huzallal újra tekercseltem. A kapcsolás átvizsgálása 2 elkötést, illetve fordított bekötést (cső fűtés a földhöz képest negatívon volt, visszacsatoláson volt az antenna csatlakozás) mutatott, ezt javítottam.

A fejhallgatóval sorba kötve 1kohmos fejhallgató tekercs mint nagyfrekvenciás fojtó trafó üzemel, ezt megszüntetem, mert a fejhallgatóra jutó feszültség 20%-a esik a tekercsen, viszont nem szerepel a fejhallgatóval párhuzamosan kötött kapacitás, pedig itt inkább ennek  lenne szerepe, 2 nF-s, üvegcsőbe épített korabeli alkatrészt szereltem be.
A rezgőköri forgó kondenzátor -érdekessége, hogy a külső fegyverzet a meleg pont, ezért a homlok lap belső oldalán föld potenciálon lévő árnyékoló lemez van beépítve- 300 pF kapacitású, így a kosárfonású tekercs induktivitása nagyobb a megszokottnál. A vissza csatoló 300 pF-s  bakelit forgót 500 pF-sra cseréltem, így jól működik a csatolás a teljes sávban. A készülék hátoldalán lévő a tápfeszültség csatlakozókat tartó műanyag lemezt kicseréltem korabeli rádióból kiépített keménygumi lemezre, mert  felesleges furatokat tartalmazott és égések tarkították. Erre a lemezre felírtam a csatlakozókra kapcsolandó  bemenő feszültségeket. Tovább vizsgálódva kiderült, hogy a vízszintes szerelő lemez (keményfa) felesleges furatokat és faragásokat tartalmaz. Tökéletes rádiót szeretnék, ezért ezt az alaplemezt is kicseréltem, korabeli rádió kávájának a faanyagával, valamint az összeolvasztott, deformálódott csőfoglalatot is ép, korabelire cseréltem. A rácsblokk szilitje szakadt volt, Dralovid 2MΩ ellenállást szereltem be. Ezzel elkészült az elektronika, próba képen az anódkörben eredetileg beszerelt fojtót is vissza építettem, de rontott a működésen. Keményfából a doboz méretéhez igazított antenna keretet készítettem, amit banándugós csatlakoztatással illesztettem a doboz tetőre. Ez a hangolatlan keret jellegű antenna -nincs irány hatás- a helyi adókat napközben is szépen hozza, a fűtés szabályzó ellenállással különösen lazán, az egyébként nem kihangolható 1-2 adót is megszólaltatja. Az antennán lévő huzal hossza kb. 14méter. A doboztető felnyitása esetén az antenna csatlakozás megszűnik. A doboz hátsó oldalának külső részére kemény fából teleptartót építettem az anód (2x9V) és fűtő elemek (2x1.24V).
Szemből nézve a baloldali nagy gomb (Futurit 6004) a hangolást, a jobb oldali a visszacsatolást  (Futurit 6003) végzi. A jobb alsó gomb a fűtést kapcsolja és szabályozza, egyben a visszacsatolás is nagyon finoman állítható, a gombsorok között alul a ki-be kapcsoló (fő kapcsoló) található.
Elsőre a két sorba kapcsolt fűtés kapcsoló indokolatlannak tűnhet, azonban a kívánt adó vételénél a visszacsatolás és a fűtés egyszeri beállítása után már más beállításra nincs szükség. Ezért, ha másik adó hallgatására nincs igény, a fűtés kapcsoló az előzőekben beállított helyzetben maradhat és a ki-be kapcsolás a fő kapcsolóval történhet. Így a már beállított adó vételéhez további beállítás nem szükséges. Telefunken gyártású 4 kΩ fejhallgatóval használom.

Részletesebb kép anyag

Horváth Ferenc 


Additional information