Gyűjtőtársak honlapjai
Látogasd meg a honlapom, kattints a fenti bannerre!
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Turiszt MPM 56
Gyári száma: 0-042512
Gyártó: VEF, Riga, Lett ország
Gyártási idő: 1956/57

Ezt a közép és hosszúhullámú, hordozható, csöves készüléket az 1990-es évek végén vásároltam Budapesten a Gellért tér környékén lévő régiségüzletben. Általános tisztítás és elektromos átvizsgálás, a 2P2P cső cseréje után kitűnően működött. Fűtő feszültség igénye 1,5V, az anód feszültségé 78V.

Évek múlva a Vaterán láttam meg a hálózati tápot. Nem volt drága így megvettem. Nem voltam biztos, hogy ehhez a készülékhez készült, de mechanikusan tökéletesen illeszkedett a rádióhoz. Későbbiekben már jobb minőségű fényképeket látva beigazolódott, hogy jó vétel volt, ehhez a készülékhez gyártották.
Megvizsgálva a tápot látható volt, hogy a működéshez szükséges feszültséget, feszültségosztón keresztül, galvanikusan a hálózati vezetékre kapcsolódva biztosította a készülék. Az alsó záró lemez viszont fémből készült és az alkalmazott alkatrészeket esetenként csak szigetelő papír választotta el egymástól és a fémlemeztől, ezért megfelelő méretű dugasztáp transzformátorral és a szükséges átalakítással a régi burkolat alatt korszerű elektronikát építettem. 


A rádiót a hátoldalán található díszes, ciril betűs réztábla teszi érdekessé és egyedivé! Ugyanis magyarra fordítva kiderül, hogy ez a készülék 1957. szeptemberében szakszervezeti ajándék volt a voronyezsi Obkolma mezőgazdasági közösségben. Voronyezs, Moszkvától 500 km-re a Voronyezs folyó partján helyezkedik el. Tehát a gyártás Lett ország fővárosában, Rigában történt 1956-ban, innen szállították Voronyezsbe majd Budapestre került, úgy, hogy a tulajdonosai megőrizték ebben a szép állapotban. Legalább is ez következik a rendelkezésre álló adatokból.
Mindemellett ezt a készüléket külső megjelenésében és elektroncsöves technikájában a tőlünk nyugatabbra gyártott ugyanebben az időszakban készített szerkezetek ellenpontjaként, kontrasztjaként tartom számon. Igazi retro darab.

Horváth Ferenc 


Additional information