Gyűjtőtársak honlapjai
Látogasd meg a honlapom, kattints a fenti bannerre!

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

Már régebben tervbe vettük egy szép régi rádiókat bemutató album kiadását, melyet aztán más témakörben több kiadvány követne. Ha nem csinálunk semmit, nem is lesz a kiadásból semmi, tehát el kell kezdeni a munkát.

Véleményem és elgondolásom szerint először egy olyan könyvet kellene kiadni, mely a magyar rádió ipar ritkaságait, különlegességeit tartalmazná első körben. (ez nagyjából lehetne a cím is). Kb. 150-200 ritka és ismeretlen különleges magyar rádiót mutatna be egy képpel rövid szöveggel kronológiai sorrendben. Valószínűen és természetesen a régebbi időszakból lenne több készülék bemutatása. Egy ilyen könyv több szempontból lenne hasznos, a gyűjtőknek olyan albumot adna, amiből tanulhatnának, sok eddig ismeretlen készüléket ismerhetnének meg, katalógusként is használhatná mindenki, felhívná a figyelmet a fontos ritka darabokra. A laikus nagyközönségnek szép rádiókat mutathatna be. A hivatalos múzeumi szakmai körök felé megmutatnánk, bizonyíthatnánk, hogy komoly kutató információs munkát végzünk. Részemről ez a könyv állna a legközelebb a megvalósuláshoz, a tervezett bemutatandó ritka készülékekről az anyag jó része megvan, mely a tapasztaltabb gyűjtők részére is meglepetést fog okozni.

Segítséget abban kérnék, hogy ha valakinek lenne olyan ritka készüléke, vagy ilyenről tudomása, melyet érdekesnek tartana egy ilyen albumba való leközlésre kérem, jelezze felém. Természetesen a kiadással kapcsolatosan bármilyen véleményt, észrevételt, segítséget is szívesen vennék. Az album összeállítása többek segítsége nélkül úgysem menne.

Ha ez az album legalább kézirat formában összeállna, könnyebben menne a dolog a kiadáshoz szükséges anyagiak összeszedésére. Jelen pillanatban 700 eFt van egyesületünk részéről erre a célra elkülönítve, aminek gyarapítására az egyesületen belül most nem nagyon látok reményt az elkövetkezendő egy-két évben. De egy kész kézirattal könnyebb odamenni bárkihez, hogy nézze meg, ezt akarjuk kiadni, segítsen, ha tud. Természetesen a segítséget a kiadott könyvekkel vissza is tudjuk fizetni. Talán az is megoldás lenne, ha kész a kézirat, előre be lehetne fizetni a vételárat és a kiadás után, mindenki megkapná a könyvet az igényelt darabszámban, ha valaki többet is igényelne. Véleményem szerint kb. 2-2,5 millió Ft fedezné 1000 példányban az albumot B5-ös méretben színes borítóval, jó minőségű fekete fehér kivitelben, esetleg itt-ott színes képpel. Olasz albumot láttam így fekete-fehér, mégis gyönyörű képekkel, az egész könyv az egyszerűségével hívta fel a figyelmet, mégis szép volt, arra gondoltam, ilyet mi is könnyen meg tudnánk csinálni. Természetesen a könyv kiadásáról közgyűlés határozatban döntene.

Várom a véleményeket, javaslatokat, a delegálandó készülékeket, esetleg aki az egészben tevékenyen is részt tudna venni.

Kóger László

Additional information